Egyetemi élet

A Covid-19, mint az irodalom megmentője – avagy a BookTok felemelkedése

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 440 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A BookTok mint trend

Immár 3 éve, hogy a COVID-19 járvány fenekestül felforgatta az egész világot. A bezártság évében mindent megpróbáltunk, hogy egy kis színt tudjunk vinni, monoton mindennapjainkba.

Ekkor robbant be, és nyerte el teljes értelmét a TikTok alkalmazás. Milliók töltötték napjaikat mobilkészülékükön lógva, azon ügyködve, hogy a legújabb tánc-trendet teljesítsék a TikTok társadalom elvárásainak megfelelően. Azonban, a táncőrület árnyékában született egy új fenomena az év előrehaladtával, ami nem más, mint a BookTok.

2020 tavaszán, amikor már az összes táncvideót lepörgetted és az összes receptet is elkészítetted, szembejött veled egy rég nem látott ismerős, akivel az általános iskolás nyári szünet óta nem találkoztál, a könyv. Nem érted hogyan is kerülhetett ide, hiszen te csak bevált rutinod szerint, a Zoomos töri óra után felugrottál a TikTok-ra, lazítani egy pár órát.

BookTok

Ekkor azonban meglepő módon, egy mosolygós lány az arcodba nyomja legújabb kedvenc romantikus regényét és az alkalmazás által nyújtott 1 perc alatt, teljes beleéléssel áradozik róla. Már görgetnél is tovább, de észreveszed a könyvből kivágott idézeteket a képernyőn, amik közül az egyik igazán magával ragad. Hmm…talán nem árt ha utána olvasol, hátha tényleg olyan izgalmas a sztori mint amilyennek a mosolygós lány leírta.

A nagy pötyögések közepette szinte észre se veszed és már meg is rendelted a könyvet. Mikor megérkezik kissé gyanakodva nézed, de egy újfajta izgatottságot is érzel. Olvasni kezded az 1. fejezetet, pár pillanat elteltével pedig már a 10-nél tartasz. Ejha, ez tényleg nagyon olvastatja magát, és hűha tényleg érdekel mi fog történni a főszereplő lánnyal és az esetleges szőke hercegével. Tovább olvasod és mire eljön az este, a könyv nagy részét már be is végezted. Olyannyira magával ragad a történet, hogy megrendeled az író többi híres művét is.

A karantén évének végére már több mint 30 bestseller művet elolvastál a #BookTok-nak köszönhetően, és hol van még a vége.
Így esett, hogy az Amerikából indult népszerű videótípus behálózta a TikTok alkalmazást és érezhetően újra megkedveltette az olvasást a fiatalabb generációkkal. Tinédzserek sokasága vált a romantikus regények megszállottjává, leginkább Colleen Hoover tollából. Az It ends with us szerzőjén kívül azonban nagy népszerűségnek örvendhet Madeline Miller, E. Lockhart és Elle Kennedy is.

Ezek a szerzők, a 24.hu információi szerint azért rendelkeznek ekkora népszerűséggel, mert az ő műveik szerepelnek a legtöbb #BookTok hashtaggel ellátott videóban. Ma már itthon is kezd befutni a műfaj, és Magyarországon is egyre több könyveket népszerűsítő TikTok felhasználóval találkozhatunk. A legnépszerűbbnek @ottanna bizonyult, aki igyekszik megmutatni követőinek legkedvesebb könyveit, a szórakoztató művektől egészen a komoly hangvételűekig.
BookTok
Rám is nagy hatást gyakorolt a karatén időszakban a BookTok jelensége. Véleményem szerint ez volt az egyik legjobb következménye mindannak a sok szörnyűségnek amit a járvány magával hozott nem csak a mi országunkba, de az egész világba is. Elérte nálam – és úgy gondolom ezzel nem

vagyok egyedül – hogy kicsit visszább vegyek a lendületből, és a jelenemre koncentráljak. Újra megtanultam használni a képzeletemet és hallgatni a gondolataimat 5 percnél tovább, és ami a leglenyűgözőbb élmény volt, hogy unalmas perceimben nem a telefonomért nyúltam először.

Ha volt szabadidőm, a BookTok hatására könyvet ragadtam, és tudtam hagyni magamnak időt, hogy elmélyüljek benne. El tudtam veszni a történetben, és együtt tudtam érezni a karakterekkel. Úgy gondolom, hogy a TikTok platformja – kis túlzással ugyan – de újra értelmet adott az életemben az irodalomnak.

Mindemellett pedig véleményem szerint a könyvpiacot is fellendítette ez a jelenség. A bookline könyvmagazinjában olvashatjuk, hogy „a BookTok Bestseller-listára repíti a könyveket”. Természetesen ez is először külföldön volt észlelhető, de mivel ez a rengeteg idegen nyelvű könyv ilyen nagy rajongó bázist alakított ki maga körül, immáron magyar nyelven is megtalálható legtöbbjük, evidensen a sikerlistás művek között.

Remek példa erre a már említett Colleen Hoover írónő több regénye is, mint például a Minden tökéletesed (2022) ami eredetileg 2018-ban került a könyvesboltok polcaira Amerikában, de megemlíthetem még Madeline Miller regényét az Akhilleusz dala (2021) című remekművet is.

A könyv eredetileg 2011-ben született az írónő tollából, és hazánkban is kiadásra került már 2014-ben, azonban 2020 és 2021-ben akkora népszerűségre tett szert, hogy újból kiadták.
BookTok
A BookTok-nak köszönhetően tehát nem csak az olvasók száma gyarapodott, hanem az elismert és felfedezett írók/írónők száma is. Úgy vélem, hogy erőre kapott általa a kortárs irodalom és már nem egy taszító kötelező tevékenységnek bizonyul az olvasás a fiatalabb generációk számára sem.

Kiemelt kép: pexels.com

Képek forrása: Pinterest

Mi a reakciód a cikkre?

1 komment

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük